top of page

תרגילי חימום

תרגילי החימום מטרתם לנקות את הראש ולהראות לנו שכתיבה לא צריכה להיות כרוכה במאמץ. היא לא כאב, היא לא "סחיטה של הנפש לתוך מילים" כמו ששמעתי מישהו אומר פעם. כלומר - אפשר פשוט להניח למילים להיכתב. תקשיבו למילה הזו, 'חימום'; תרגילי החימום מחממים אותנו, הם מרפים את היד הקודמת, מנקים את הראש ומניחים לנו למלא אותו במה שאנחנו רוצים. באיזשהו מקום, הם מדיטציה קצרה - קצרצרה - לפני התחלת הסדנה. לפיכך, אפשר בהחלט לעבוד על טכניקות מדיטציה אחרות, כמו דמיון מודרך, נשימות, גוף ותנועה, ריכוז ועוד.

 

א.

תרגיל החימום האהוב עלי, ועל מנחי סדנאות כתיבה באופן כללי, הוא כתיבת רצף. כתיבת רצף פירושה - בפשטות - להניח את העט על הדף ולכתוב בלי לחשוב. למלא ככה בין חצי עמוד לעמוד. ג'וליה קמרון ממליצה על שלשה עמודים בבוקר, אני לא חושב שיש בזה טעם - אפשר גם עמוד, וגם בערב, פשוט שלשה עמודים בבוקר עוזרים לפתוח את היום עם כתיבה, וזה חשוב.

 

ב.

הבעיה היא שכשאני עושה את זה, באופן פרדוקסלי אני מוצא את עצמי חושב על מה שאני עומד לכתוב. זה לא טוב. ולכן הפתרון הוא להחליט על משהו - לא משנה מה, באמת - ולחזור אליו בכל פעם שנתקעים. אפשר להחליט על ציטוט, על שאלה ("מה אתה עושה כשאתה קם בבוקר?"), על אובייקט (נניח, לחזור אל הספה בכל פעם שנתקעים) וכן הלאה. אם אתם מנחים - מומלץ, כמובן, להכווין את הכתיבה בכיוון שאליו הסדנה עצמה אמורה ללכת.

 

ג.

לכתוב תשובה לשאלה "איך באתי לכאן היום"?

התשובה צריכה פשוט לתאר את הכותב. עכשיו, ברגע הזה. עם מצב הרוח שלו והבגדים שעליו, החששות, הרצונות, התהיות ומה שמחכה לו בבית.

 

ד

דמיון מודרך.

איך מעבירים דמיון מודרך:

קודם כל, חשוב להדגיש שהמטרה היא להרפות את הגוף ואת התודעה ולא לדרוך אותה. אל תספרו סיפור בדמיון מודרך, אלא תנסו לצייר עולם ומציאות ואיזו הפלגה של הדמיון למקום אחר.

bottom of page